Το φαινόμενο GameStop

Το φαινόμενο GameStop

της Ευαγγελίας Καρακασίδου

Το φαινόμενο της εταιρείας GameStop αδιαμφισβήτητα κατάφερε, λόγω της μοναδικότητας και της έντασής του, να προκαλέσει φρενίτιδα στον κόσμο των επενδύσεων τον περασμένο Ιανουάριο μονοπωλώντας το ενδιαφέρον τόσο των αμερικάνικων χρηματιστηρίων, όσο και των παγκόσμιων αγορών. 

Στην περίπτωση της GameStop μια μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης, η οποία φαίνεται να βρισκόταν σε επιχειρηματικό αδιέξοδο, σημειώθηκε άνοδος της τιμής της που έφθασε το 783.92% από την αρχή του έτους, φτάνοντας ακόμη και τα 482,95 δολάρια, ως αποτέλεσμα του συντονισμού χιλιάδων νέων μικροεπενδυτών μέσω της πλατφόρμας Reddit. Έτσι, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ μικροεπενδυτών και επαγγελματιών επενδυτών. Επίσης, η εταιρεία αναδείχθηκε πρωταγωνίστρια της Wall Street κερδίζοντας μια θέση στα φαινόμενα των οποίων η μελέτη θα απασχολήσει αρκετά το μελλοντικό επενδυτικό και ερευνητικό περιβάλλον.

Η ακραία μεταβλητότητα της τιμής των μετοχών της GameStop, που εξ’αρχής πυροδότησε το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού παγκοσμίως, εξακολουθεί να αποτελεί καθημερινή συνθήκη τοποθετώντας, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, τον κωδικό (NYSE: GME) στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών μετοχών στις πλατφόρμες χρηματοοικονομικών αγορών. 

Στην εικόνα παρουσιάζεται το κύριο γράφημα των τιμών των μετοχών της GameStop Corp για χρονική περίοδο 6 μηνών, από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.
Πηγή: investing.com

Η GameStop εδρεύει στο Grapevine του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί το μεγαλύτερο λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, διατηρώντας 5.509 καταστήματα λιανικής σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη. Η συγκεκριμένη εταιρεία λόγω της παρουσίας της σε φυσικά καταστήματα αντιμετώπιζε ραγδαία μείωση του μεριδίου αγοράς της, η οποία δημιουργήθηκε από την ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της εταιρείας που αποκάλυπτε ότι θα κλείσει 450 καταστήματα φέτος, ενώ η αξία της μετοχής της είχε πέσει από τα 56 δολάρια ανά μετοχή το 2013 στα 5 δολάρια το 2019. Οι αναλυτές της Wall Street είχαν προβλέψει πως η εταιρεία βρισκόταν σε πτωτική πορεία.  Έτσι, η οικονομική συρρίκνωση της εταιρείας προσέλκυσε τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds), όπως η Melvin Capital Management, που έσπευσαν να «σορτάρουν» τη μετοχή.

Το «σορτάρισμα» γνωστό και ως short-selling είναι μια στρατηγική επενδύσεων αρκετά υψηλού κινδύνου καθώς οι απώλειες που μπορεί να υποστεί ένας επενδυτής, γνωστός ως ο πωλητής-seller, στην περίπτωση που η τιμή της μετοχής συνεχίσει να αυξάνεται, δεν έχουν προκαθορισμένο όριο. 

Πιο συγκεκριμένα, στη χρηματοοικονομική πρακτική short-selling, ο επενδυτής δανείζεται μετοχές και τις πουλά αμέσως, ελπίζοντας να τις εξαγοράσει αργότερα σε χαμηλότερη τιμή, επιστρέφοντας τις δανεισμένες μετοχές στον δανειστή κερδίζοντας από τη διαφορά. Για παράδειγμα, ένα χρόνο πριν, όταν η μετοχή της GameStop πωλούσε με 4 δολάρια ανά μετοχή ένας επενδυτής μπορούσε να δανειστεί 100 μετοχές και να τις πουλήσει για 4 δολάρια ανά τεμάχιο ή 400 δολάρια. Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα περίμενε να μειωθεί η τιμή της μετοχής, για παράδειγμα, σε 3 δολάρια ανά μετοχή, να την αγοράσει και να την επιστρέψει στον αρχικό πωλητή. Αφού την πούλησε στα 400 δολάρια και την αγόρασε ξανά στα 300 δολάρια, ο επενδυτής θα είχε κέρδος 100 δολάρια. 

Η συγκεκριμένη στρατηγική ενέχει απεριόριστο ρίσκο ζημιών, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η τιμή μιας μετοχής θα μειωθεί μόλις τη δανειστεί ο πωλητής και δεν υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να αυξηθεί η τιμή μιας μετοχής. Εάν αυξηθεί, ο επενδυτής θα πρέπει να επιστρέψει τη μετοχή έχοντας χάσει τα χρήματα. Εάν ο ίδιος επενδυτής από το παράδειγμά δανειζόταν 100 μετοχές, τις πουλούσε για 400 δολάρια και η μετοχή αυξανόταν σε 5 δολάρια ανά μετοχή ή 500 δολάρια, ο επενδυτής θα έχανε 100 δολάρια.

Οι επενδυτές της Wall Street εκτιμώντας πως η τιμή της μετοχής της GameStop θα πέσει την οδήγησαν στο να γίνει η πιο «σορταρισμένη» μετοχή της Wall Street, με περίπου 30% των μετοχών της να θεωρείται πως είναι στα χέρια hedge funds. 

Ώσπου μια μεγάλη ομάδα μικροεπενδυτών που δραστηριοποιούταν στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, και πιο συγκεκριμένα στο επενδυτικό φόρουμ Wallstreebets, αποφάσισε να αγοράσει τη μετοχή της GameStop μαζικά μέσω της πλατφόρμας Robinhood. Η Robinhood εντάσσεται σε μια νέα γενιά από επενδυτικές πλατφόρμες που απευθύνονται σε ένα κοινό εξοικειωμένο με τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό των χρηστών τέτοιου είδους πλατφορμών είναι η εξοικείωσή τους με διαδικτυακά φόρουμ από τα οποία αναζητούν πληροφορίες και κατευθύνσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες αυτοί, χωρίς να διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια, μέσω του αποτελεσματικού συντονισμού τους να αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε παίκτες με πολύ μεγάλα κεφάλαια. 

Αυτό φάνηκε να γίνεται και με τη μετοχή της GameStop όπου συντονίστηκε μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών που ώθησε την τιμή της μετοχής στα ύψη. Κάποια από τα hedge funds σε μια προσπάθεια να καλύψουν κάποιες από τις ζημίες τους αγόρασαν και αυτά τη μετοχή, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της τιμής. Αποτέλεσμα αυτού του «short squeeze» ήταν η τιμή της μετοχής να καταγράψει αρκετά υψηλή άνοδο. 

Τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που είχαν επιλέξει να σορτάρουν τη μετοχή της GameStop, κατέγραψαν τεράστιες ζημίες. Ένα από αυτά, η Melvin Capital Management, είχε απώλειες της τάξεως του 53% στο χαρτοφυλάκιο της για τον Ιανουάριο, ενώ αναγκάστηκε να ζητήσει πακέτο διάσωσης από άλλα funds ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάπως έτσι, στη Wall Street οι επαγγελματίες short sellers της GameStop έχασαν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ακόμα και αν το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τη μετοχή της GameStop έχει μειωθεί και η ακραία μεταβλητότητα της τιμής έκανε ένα διάλειμμα, τρείς μήνες μετά η εταιρεία εξακολουθεί να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη που έχουν οδηγήσει την τιμή της μετοχής της 10 φορές υψηλότερα από τη μέση τιμή-στόχο ενός έτους των αναλυτών. 

Στα τελευταία νέα της, η εταιρεία πώλησης βιντεοπαιχνιδιών ανακοίνωσε ότι μπορεί να πουλήσει μέχρι και 3,5 εκατ. μετοχές της, προκειμένου να επωφεληθεί από την εκτόξευση που παρουσίασε η μετοχή της το προηγούμενο διάστημα, κίνηση η οποία θα φέρει στην εταιρεία περισσότερα από 670 εκατ. δολάρια. Η GameStop δήλωσε ότι οι πωλήσεις παγκοσμίως, για την περίοδο των εννέα εβδομάδων που έληξε στις 4 Απριλίου, αυξήθηκαν 11% και πως θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση των μετοχών για να προωθήσει την μετάβαση του επιχειρηματικού της μοντέλου στο e-commerce, κινητοποιώντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού για τη μελλοντική εξέλιξη της εταιρείας.  

Πηγές:

https://m.naftemporiki.gr/story/1686065/gamestopi-periergi-maxi-sti-gouol-strit-me-petra-tou-skandalou-mia-alusida-katastimaton-binteopaixnidion

https://www.capital.gr/diethni/3536788/gamestop-upoxorei-17-i-metoxi-meta-tin-anakoinosi-gia-polisi-metoxon

https://www.news247.gr/oikonomia/ypothesi-gamestop-pos-ginetai-i-nomimi-kerdoskopia-ton-megalon-funds-tis-wall-street.9132796.html

https://www.capital.gr/forbes/3526208/oi-ekatommuriouxoi-tou-gamestop-erasitexnes-traders-pou-kerdisan-to-pio-trelo-ependutiko-stoixima

https://www.forbes.com/advisor/investing/gamestop-investing-lessons/

https://www.capital.gr/forbes/3534154/bitcoin-tesla-gamestop-10-arithmoi-pou-sunopsizoun-tin-taxuteri-istorika-anakampsi-tis-agoras

Πόσο χρήσιμο σας φάνηκε το συγκεκριμένο άρθρο;

Πατήστε σε ένα αστέρι για να δώσετε κριτική!

Μέση Βαθμολογία: 4.9 / 5. Ψήφοι: 7

Μοίρασε το!

Leave a Reply