Blue Economy και νέα βιομηχανική επανάσταση

Blue Economy και νέα βιομηχανική επανάσταση

* του Φώτη Άναστασόπουλου

Πριν αρχίσει η ανάλυση του θέματος του άρθρου μας, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή. Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και να εξελιχθεί η τεχνολογία με μηδενική ρύπανση, χρησιμοποιώντας απλά τον γεωγραφικό πλούτο της χώρας μας; 

Ο όρος «blue economy» αναφέρεται σε επενδύσεις πάνω σε ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Αυτές μεταξύ άλλων είναι η αιολική ενέργεια από πλωτά θαλάσσια πάρκα και η ηλιακή ενέργεια από πλωτά φωτοβολταϊκά. Δεδομένης της ανάγκης για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο κινδυνεύει, είναι απαραίτητο να στραφεί η Ελλάδα σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Τα οικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια και υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών που το αποδεικνύουν. Φυσικά η Ελλάδα έχει προοπτική να αποκτήσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Ας δούμε αναλυτικά πως λειτουργούν οι παραπάνω μορφές και πως καθίστανται κερδοφόρες. Πρώτα από όλα τα πλωτά αιολικά πάρκα αποτελούνται από ανεμογεννήτριες, τοποθετημένες σε εξέδρες που μπορούν να εγκατασταθούν σε σημεία που το βάθος της θάλασσας φτάνει μέχρι και 200-300 μέτρα. Ο άνεμος είναι πιο δυνατός στη θάλασσα, τα κύματα συμβάλλουν επίσης στην παραγωγή και για αυτό οι γεννήτριες είναι πιο αποδοτικές και παράγουν περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν περισσότερα νοικοκυριά. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται κάποια τσιμεντένια βάση και για αυτό είναι πιο απλή η διαδικασία εγκατάστασης και συνεπώς χαμηλότερο και το κόστος. Σύμφωνα με στοιχεία η Μεγάλη Βρετανία έχει συνολική προστιθέμενη αξία 33 δις λίρες και δημόσιες δαπάνες 2,2 δις λίρες, από τη συγκεκριμένη επένδυση. Το τρωτό σημείο είναι ότι η τιμή των ανεμογεννητριών είναι υψηλότερη από αυτή των χερσαίων, αλλά αναμένεται να εξισωθεί.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά παράλληλα, μοιάζουν αρκετά καθώς και αυτά δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία του εδάφους με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερο κόστος και λιγότερο χρόνο μέχρι να λειτουργήσουν. Φυσικά δίνεται η δυνατότητα, μέσω της θάλασσας να καλύψουν μεγαλύτερες εκτάσεις και να επιφέρουν περισσότερη ενέργεια. Ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συμπληρωματικά στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα λοιπόν αποτελούν μια επένδυση, η οποία αναμένεται να επιφέρει αρκετά χρήματα στην αγορά και έτσι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με μια μελέτη (του 2018 από το Crown Estate Σκωτίας) για το μακροοικονομικό όφελος της Μεγάλης Βρετανίας από τον κλάδο των πλωτών ανεμογεννητριών, έχουν εκτιμήσει ότι εάν καταφέρουν να έχουν περίπου το 65% της εγχώριας αγοράς και 10% της παγκόσμιας αγοράς τότε οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι γύρω στις 11,000 το 2031 και 17,000 το 2050 (Γιάννης Κασιμάτης, 2021). Αυτό μπορεί να στηριχτεί στο γεγονός ότι για να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει χρειάζονται εργαζόμενοι να αναλάβουν την τοποθέτηση και δημιουργία του πάρκου, τη μεταφορά και συντήρηση των ανεμογεννητριών και την παρακολούθηση για αποδοτική λειτουργία. Και όλα αυτά με ταυτόχρονη μετάβαση σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη αν αξιοποιήσει το Αιγαίο, στηρίζοντας εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες μετέπειτα μπορούν να γίνουν εξωστρεφείς, προσελκύοντας επενδυτές. Ένα ακόμη όφελος είναι η απόκτηση νέας τεχνογνωσίας, η οποία θα αφήσει παρακαταθήκη για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη των ελληνικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τα συγκεκριμένα έργα. 

Συγχρόνως, παρατηρούμε την άνοδο και καθιέρωση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, μέχρι το 2030 μπορεί να κυκλοφορούν παγκοσμίως 230 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα. Αυτό το γεγονός είναι πάρα πολύ αισιόδοξο για το περιβάλλον που ζούμε και εγγυάται ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Πως όμως συνδυάζεται αυτό με το θέμα και πως η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει οικονομικά; Αρχικά είναι ακριβώς μέσα στο θέμα μας, καθώς η πηγή ενέργειας των οχημάτων είναι η ηλεκτρική ενέργεια! Άρα, με τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στα πλωτά αιολικά πάρκα και την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί, η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές, ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα άλλη μια ενέργεια που θα έφερνε αποτελέσματα θα ήταν και η αρχή παραγωγής μπαταριών, σε συνεργασία με εταιρείες από όλον τον κόσμο, για ηλεκτρικά οχήματα ώστε να αποτελεί προμηθευτή ολοκληρωμένου πακέτου ενέργειας και ακόμη πιο αυξημένων πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι για να είναι αυτή η ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να μετατρέπεται σε υδρογόνο. Παρακολουθούμε την επόμενη βιομηχανική επανάσταση αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλη μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του δημοσίου χρέους με την πανδημία που ξέσπασε, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είναι μονόδρομος για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας μας. Μέχρι στιγμής έχουμε θετικά μηνύματα πάντως καθώς η ΕΕ έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για στήριξη επενδύσεων με μηδενικούς ρύπους και στο οικονομικό forum των Δελφών, έγινε γνωστό πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να σχεδιάζει το πλάνο για αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Αυτή τη στιγμή αν η Ελλάδα κινηθεί γρήγορα και έξυπνα θα αποκτήσει το ρόλο του early player, καθώς η blue economy δεν έχει γίνει πράξη σε πολλές χώρες ακόμη και θα διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι της πίτας των κερδών. Είναι μια τονωτική ένεση που χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από σωτήρια για την οικονομία μας. Γιατί σύμφωνα με τον John Keynes, «η σωστή μαντεψιά είναι του άλλου η μαντεψιά». 

Διαδικτυακές Πηγές 

https://www.kathimerini.gr/economy/561364393/kathari-ilektriki-energeia-apo-ta-meltemia-toy-aigaioy/

https://energypress.gr/news/thalassia-aiolika-parka-i-eykairia-tis-galazias-oikonomias

https://energypress.gr/news/ta-plota-fotovoltaika-allazoyn-ta-panta-stin-energeia

https://www.kathimerini.gr/economy/561355759/ilektrika-aytokinita-rekor-stis-poliseis/

Πόσο χρήσιμο σας φάνηκε το συγκεκριμένο άρθρο;

Πατήστε σε ένα αστέρι για να δώσετε κριτική!

Μέση Βαθμολογία: 5 / 5. Ψήφοι: 3

Μοίρασε το!

Leave a Reply